06.07.2010
ÇUMRA
35, Seydişehir, Turkey

Güzel İlçemiz

Yüzölçümü : 2.320 km2
Nüfusu : 120.605
İlçe merkezi : 49.903
Köyler : 70.702
Rakım : l.009 m. Çumra’nın Kasaba ve Köyleri
Alibeyhüyüğü, Dinek, Okçu, Apa, Arıkören, Güvercinlik, İçeriçumra, Türkmencamili, Yenisu, Karkın, Abditolu, Adakale, Afşar, Alemdar, Apasaraycık, Avdul, Balçıkhisar, Beylerce, Büyükaşlama, Çiçekköy, Çukurkavak, Dedemoğlu, Dineksaray, Dinlendik, Doğanlı, Erentepe, Fethiye, Gökhüyük, İnli, Kuzucu, Küçükköy, Seçme, Surguç, Tahtalı, Taşağıl, Türkmenkarahüyük, Uzunkuyu, Üçhüyükler, Ürünlü, Yenimescit, Yörükcamili

Çatalhüyük Kenti: ÇUMRA

Çumra 1926 yılında Atatürk’ün emri ile kurulmuştur. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, trenle Adana’ya giderken Çumra’da verdiği mola esnasında Çumra istasyonundan etrafı seyredip, sulama tesis ve lojmanlarını gördükten sonra; “ Bu şirin beldeyi geliştirmek, buraya önem vermek lazımdır. Çumra ilçe olmaya layıktır.” demiştir. Atatürk’ün emri ile 30.05.1926 tarihli 404 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, 877 sayılı kanunla Çumra ilçe merkezi haline getirilmiştir. 1936 yılında Romanya ve Bulgaristan’dan gelen göçmenler ilçeye yerleştirilmiştir.

Çumra ilçesi, İç Anadolu’nun güneyinde, Türkiye’nin en büyük kapalı havzası olan Konya Ovası’nda yer alan ve Konya iline bağlı olan bir ilçedir. Merkezi Konya’nın 43 km kuzeydoğusunda Konya-Karaman demiryolu üzerine kurulmuştur, 1926 yıllarında doğup gelişmiş bir kenttir. İlçe kuzeyinde Karatay, doğusunda Karapınar, batısında Akören, Meram, güneybatıda Bozkır, Güneysınır ilçeleri güneydoğuda da Karaman ili ile sınırlı olup genel anlamda 37-38 doğu meridyenleri ile 33-34 kuzey enlemleri arasında Çumra’nın köy ve kasabalarıyla beraber toplam yüzölçümü 2330 km²’dir. Çumra ilçe merkezinin yüzölçümü yaklaşık 25 km²’dir. Çumra ilçesinin dörtte ikisi ovalıktır. İlçenin denizden yüksekliği 1013 m olup Konya’dan 13 m daha aşağıdadır. Apa ile Dinek Kasabası’nda ormanlık yerler mevcuttur.

Çumra ilçemizin doğusunda Karaman, batısında Akören İlçesi, kuzeyinde Karatay, Karapınar ilçeleri, güneyinde Güneysınır İlçeleri bulunmaktadır. İlçemiz ova üzerine kurulmuştur. Ancak çok az sayıdaki köyü dağlık arazidedir. Apa Köyü ile Dinek Kasabaları’nda ormanlık alanlar mevcuttur. İlçenin kuzey, güney ve doğusu verimli tarım alanlarıyla kaplıdır. Çumra yöresinin tek akarsuyu Çarşamba Çayı olup, sulama amaçlı kullanılmaktadır.

1 views
 
Comments

There are no comments yet.
Leave your comment, start the discussion!

Blog
Blogs are being updated every 5 minutes