29.06.2008
Hadim
35, Seydişehir, Turkey

Annem'in memleketi.
Tarihi, Coğrafyası, Sosyal Yapısı, İdari Yapısı, Nüfusu, Ekonomisi, Eğitim ve Kültürü, Ulaşım ve Altyapısı.                                         

İlçe Merkezinin tarihi, antik dönemlere kadar uzanır. Çevresinde Bizans ve Roma dönemlerine ait bir çok yerleşim yerlerinin kalıntıları mevcuttur.1071 Malazgirt Savaş'ından sonra, Anadolu’ya yayılarak, Anadolu’yu yurt edinen Türk boylarından bir aşirette, Buhara dan gelerek, Taşkent İlçesine bağlı, Avşar Kasabası yöresinde yerleştiği görülür. Bu aşiretin bir kolu, Kara Hacı Mustafa Efendi başkanlığında, şimdiki Hadim'in bulunduğu yere yerleşmişlerdir. Anadolu’nun kültürel yönden Türkleştirilmesi esnasında din âlimlerinin yetiştiği bir yer durumuna gelen buraya “ Belde-i Hadimül-İlm ” adı verilmiştir. Anlamı ilme hizmet eden belde manasına gelmektedir. İlçemizin adının oradan geldiği anlaşılmaktadır. 

            Hadim 1872 yılında, kaza haline gelmiş ve Karaman İlçesine bağlanmıştır. Cumhuriyet döneminde 1926 da İlçe haline gelmiştir.

            İlçemiz 1530 rakımda kurulmuş olup, 926 km² yüzölçümüne sahiptir. Konya’ya uzaklığı 128 km’dir.İlçemiz coğrafi yapı olarak incelendiğinde, Güney Avrupa’dan başlayan Alp Dağlarının doğuya doğru uzanması ile Akdeniz kıyı şeridini İç Anadolu ova ve yaylalarından ayırtan  Toros dağlarının, Orta Toros’lar ismi verilen kısmında sarp kayalık ve yüksek tepeler arasındaki vadide kurulmuştur. Bu nedenle, Hadim denilince yüksekliği kimi yerde, 2588-m‘yi bulan yalçın kayalarla kaplı dağlar, yüksek ve dik yamaçlı tepeler, bu dağ ve tepeler arasında küçük akarsular ve eni gayet dar olan oluk şeklinde vadilerden meydana gelen bir coğrafya parçası göz önünde canlandırılmalıdır. Bu dağ ve tepelerin büyük çoğunluğu ormanlıktır. İlçemizde Akdeniz iklimi ile İç Anadolu’nun kara iklimi arasında geçiş iklimi karakteri arz eden, iklim türü görülür.

Konut:          İlçenin geleneksel konut mimarisi ahşap, çatıları düz ve toprak örtü şeklinde iken İlçe Merkezi'nde, Kasabalarda ve Köylerde son zamanlarda yapılan konutlar betonarme ve çinko çatılı olacak şekilde inşa edilmektedir. Konut yapımında yaygın olarak inşaat malzemesi olarak taş kullanılmaya devam etmektedir. Köy ve kasabalardaki evlerde mutfak, banyo ve tuvalet bölümleri genelde eksik ve yetersiz durumdadır.

Sosyal Yaşantı:    Gerek İlçe merkezi gerekse köy ve kasabalarda eğlence ve lüksten uzak, mütevazi ve sakin bir yaşantı görülür. Bu duruma İlçenin gerek coğrafi yapısı gerekse ulaşım yönüyle civar şehir ve ilçelerle irtibatın az oluşu ile birlikte gelir seviyesinin düşük olması sebep olmaktadır. İlçe dışardan göç almamış ve almamaktadır. İlçede kapalı toplum yapısı olduğu için halk gelenek, görenek, örf ve adetlerine son derece bağlıdır.
 
Sağlık Hizmetleri:   
İlçe genelinde sağlık hizmetleri sayıca yetersiz personel tarafından yürütülmeye çalışılmaktadır. Sözleşmeli sağlık personeli çalıştırılması uygulamasıyla sağlık personeli sayısında nispeten bir iyileşme sağlanmıştır. İlçede 2 adet uzman doktor bulunmaktadır. İlçe Merkezinde 1 Devlet Hastanesi ve 1 Sağlık Ocağı bulunmaktadır. Ayrıca yeni yapılan Devlet Hastanesi hizmete açılmış olup, eski Devlet Hastanesi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne tahsis edilmiştir. Bademli, Bolat, Dedemli, Korualan ve Bağbaşı Kasabalar'ında Sağlık Ocağı olmakla birlikte sadece Bağbaşı, Korualan, Bademli Sağlık Ocağında Doktor bulunmaktadır.


    İlçe merkezi dağınık sayılabilecek bir yerleşim düzeninde olup, Aşağı Hadim, Taşpınar, Armağanlar ve Hocalar olmak üzere dört mahalleden oluşmuştur. Mahalleler arası meskûn olmayıp birbirinden kopuktur. İlçe merkezine bağlı 20 köy ve 7 kasaba vardır. Gerek köyler gerekse kasabalar toplu yerleşim düzeninde olup, İlçemiz'de mezra konumunda küçük yerleşim yerleri bulunmamaktadır. İlçe Genel İdare Makamları ile Yerel Yönetimler ve halk arasındaki ilişkiler olumlu ve iyi seviyededir.


    İlçenin, 2000 yılı nüfus sayımına göre genel nüfusu 59.941 olup, toplam nüfusun 16.620’si İlçe merkezinde, 43.321’i kasaba ve köylerde yaşamaktadır. Nüfus demografik olarak incelendiğinde, 24 – 40 yaş arası erkek nüfus oranının, çok düşük olduğu görülmektedir. Bu duruma iş imkânlarının kısıtlı ve geçim şartlarının zor olmasından kaynaklanan İlçe dışına göç sebep olmaktadır.


  İlçemiz ve köylerinde küçük çapta aile ziraatı diyebileceğimiz bağ-bahçe ziraatı ile küçük çapta hayvancılık yapılmaktadır. Son zamanlarda kiraz yetiştiriciliği ve yeni kiraz bahçe çalışmaları artmaktadır.

             Tarım sahasında özellikle Aladağ yöresinde bağcılık halkımızın tek geçim kaynağıdır. Turfanda ve kaliteli kuru üzüm çıkarması ile bu bölgemiz dikkatleri çeker durumdadır. Tarımda kiraz ve üzümden sonra elma yetiştiriciliği önde gelir. Armut ve diğer sebze ve meyvelerin birçok çeşidi yetiştirilebilmekte ise de, pazarlama imkânı bulunmamaktadır. Özellikle meyve suyu atölyelerinin ve konserve fabrikası olması halinde meyve tarımı halkın gelirini büyük ölçüde yükseltebilir. Ancak; kiraz üretimindeki artış ve alıcıların bu bölgeye gelmesi sonucunda halkın geliri ve yeni üretim alanları artış göstermektedir.

            15 yıla yakın bir zamandır Antepfıstığı aşılama çalışmalarında, Tarım İl Müdürlüğü ve Özel İdare Müdürlüğünün öncülüğünde, Bağbaşı ve Aladağ bölgesinde toplam olarak, 80.000 adet aşı yapılmış ve bu çalışmalara sayesinde, 50.000 ağaç meyve veren yaşa gelmiştir ve bu çalışmalar devam etmektedir. İlçemizde iki adet Tarım Kredi Kooperatifi, Ziraat Odası ve T.C. Ziraat Bankası mevcuttur.

            İlçemiz Bağbaşı Kasabası'nda bulunan, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi süt sığırcılığı faaliyetinde bulunmakta olup, 100 işletmede 200 adet süt sığırı yetiştirilmektedir. Günlük 4-ton süt üretimi yapılmaktadır.

             Aladağ-Göksu vadisinde, karasu denilen kaynağın cilt hastalıklarına iyi geldiği, yerli halk tarafından bilinmekte ise de; devlet veya özel teşebbüs tarafından gereken şekilde ele alınıp yararlanılmamıştır.

            İlçemizde turizm yok denecek kadar azdır. Bunun önemli nedeni ulaşım şartlarının elverişsiz olmasıdır. Romalılardan kalma birçok tarihi kalıntı, ilçe ve köylerimizde mevcuttur. Ayrıca, Göksu Şelalesi görülmeye değer tabii güzelliğe sahiptir.


          İlçenin kırsal bir yapıya sahip olması ve geçim zorlukları nedeniyle, halkın çoğunluğu tahsile önem vererek memuriyetle geçimini sağlamak zorundadır. Halk arasında başka bir yerin insanı ve maddi zenginliği ile övünürse, bizde Hadimli'ler olarak “İlim ve tahsilimizle övünürüz” sözü kullanılmaktadır. 

            Okullaşma ilk defa, 1926 yılında Cumhuriyet döneminde başlamış olup, şu anda eğitimden yoksun köy ve kasabamız yoktur.

            İlçemizde Selçuk Üniversitesine bağlı Meslek Yüksek Okulu mevcut olup, Dış İlişkiler, Harita-Kadastro, Harita-Kadastro 2.öğretim ile Makine Resim Konstrüksiyon bölümleri  ile eğitim vermektedir. Kurulduğu yıldan bu zamana kadar toplam 1039 öğrenci mezun olmuştur. Halen 791 öğrenci öğrenimine devam etmektedir.  Bu gün itibariyle 5 adet kadrolu öğretim elemanı, diğer birimlerden ise 17 adet öğretim elemanı eğitim vermekte olup, 20 adet derslik ile 75 adet bilgisayar, ölçüm aletleri, aşı makinesi ve deney seti mevcuttur. Yüksekokul kampus sahası 45.000m² olup, hizmet binası zemin kat ile birlikte 5 katlı 6000 m² ‘lik kapalı alana sahiptir.

            İlçe Merkezinde; 2-İlköğretim, 1-Genel Lise, 1-Endüstri Meslek Lisesi, 1-Çok Programlı Lise (Bünyesinde Genel Lise ve İmam-Hatip Lisesi) olup, toplam 304 öğrenci bulunmaktadır. İlköğretim okullarında toplam 2.171 öğrenci bulunmaktadır. Yaygın Eğitim Kurumu olarak Halk Eğitim Merkezi imkanlar dahilinde İlçe Merkezinde hizmet vermektedir. Korualan Kasabasında 1-Genel Lise mevcut olup, 2004-2005 yılında taşımalı eğitim sistemli olarak 5 grup yerleşim birimine toplam 420 öğrenci taşıması yapılmaktadır. İlçemizde matbaa, basımevi, tiyatro ve sinema yoktur.

            İlçede spor tesisi olarak toprak sahası, giyinme odası ve görevlisi bulunan stat mevcuttur. Orta dereceli okulların okul bünyesinde küçük tesisleri tek spor tesisi olarak görülür. Genelde halkın düzenli bir spor alışkanlığı yoktur. İlçemizin kendisine has belirgin bir folklor özelliği yoktur. Bozkır, Mut, Silifke folklorunun karma izleri görülmektedir. Düğün ve bayram kutlama şenliklerinde, İç Anadolu kasaba ve köylerinde bir farklılık göstermemektedir. Yalnız Beyreli Köyü'nde eski Yörük adetlerine rastlanılmaktadır.

            İlçemiz Halk Kütüphanesinin, 16.329 adet kitabı, 150 okuyucu üyesi vardır. Kendi binasında hizmet vermektedir. Fakat fiziki yapısı yetersizdir.izdir.izdir.izdir.

            İlçede halkın kullanımına sunulan standart spor tesisleri bulunmamaktadır. Sportif faaliyetler İlçe merkezi, Kasaba ve Köylerde bulunan toprak sahalarda yapılmaktadır. 2004 yılında Yüksek Okul bünyesinde kapalı spor tesisi yapılarak hizmete açılmıştır.

      İlçemiz sınırları içerisinde Türkiye Elektrik Kurumuna bağlı, Göksu Hidroelektrik Santralı mevcuttur. İlçemiz Merkezi de dâhil olmak üzere köy ve kasabaları, genelde içme sularında coğrafi yapının bir özelliği olarak iyot noksanlığı vardır. Bu noksanlığın sebep olduğu guatr hastalığı çok görülen bir hastalıktır.İlçe Merkezi kasaba ve köylerinde içme suyu problemi büyük ölçüde giderilmiş olup bütün yerleşim birimlerinde kapalı şebeke suyu mevcuttur.İlçe merkezinden karayoluyla Konya, Taşkent, Ermenek ve Bozkır İlçelerine ulaşım yapılmaktadır. İlçede yolu olmayan köy ve kasaba yoktur. Ancak; İlçe merkezine 38 km uzaklıkta olan Beyreli yolu kış aylarında yoğun kar yağışı nedeni ile ulaşıma kapanmaktadır. Hadim’i Konya’ya bağlayan karayolunun Belören–Hadim arasındaki kısmı standart dışı olup yapımı devam etmektedir. Bu kısımda ulaşımda sıkıntı yaşanmaktadır.İlçe Merkezi, Kasaba ve tüm Köylerinde otomatik telefon mevcuttur. Ayrıca İlçe Merkezi, Kasaba ve Köylerin büyük bir kısmında özel GSM operatörleri ile iletişim sağlanmaktadır.

17 views
 
Comments

There are no comments yet.
Leave your comment, start the discussion!

Blog
Blogs are being updated every 5 minutes